Maxymilian Bylicki nowym dyrektorem IMiT

23.12.2017
fot. Danuta Matloch

Pianista, menadżer, działacz społeczny, organizator życia artystycznego - Maxymilian Bylicki - został dyrektorem Instytutu Muzyki i Tańca. Nominację na to stanowisko wręczył mu wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński.

Maxymilian Bylicki w 1982 r. ukończył Akademię Muzyczną im. Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie fortepianu z dyplomem magistra sztuki. Od 1977 r. prowadził czynną działalność koncertową jako solista i kameralista, a także działalność dydaktyczną. Koncertował w kraju i za granicą (m. in. w Wielkiej Brytanii, Włoszech, Kanadzie).

W latach 1979-1991 wykładał w PSM II st. im F. Chopina oraz w Akademii Muzycznej w Warszawie. W latach 1990-1994 był dyrektorem Centrum Edukacji Artystycznej Ministerstwa Kultury i Sztuki. W 1997 uzyskał tytuł Master of Business Administration (MBA) na Uniwersytecie w Calgary (Kanada) oraz w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. W latach 2000-2001 – doradca Ministra Kultury i Sztuki ds. Współpracy z Samorządem Terytorialnym. W latach 2003-2005 pełnił funkcję dyrektora Biura Edukacji Urzędu m. st. Warszawy. Od 2015 r. doradca w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Członek Stowarzyszenia Polskich Artystów Muzyków, długoletni wiceprzewodniczący zarządu Sekcji Pedagogów SPAM. Wieloletni organizator i członek komitetu programowego Międzynarodowych Mistrzowskich Kursów Muzycznych w Łańcucie.

{info. pras}

Wszystkie treści na PrestoPortal.pl czytasz za darmo. Jesteśmy niezależnym, rzetelnym, polskim medium. Jeśli chcesz, abyśmy takim pozostali, wspieraj nas - zostań stałym czytelnikiem kwartalnika Presto. Szczegóły TUTAJ.

Jeśli jesteś organizatorem życia muzycznego, artystycznego w Polsce, wydawcą płyt, przedstawicielem instytucji kultury albo po prostu odpowiedzialnym społecznie przedsiębiorcą - wspieraj Presto reklamując się na naszych łamach.

Więcej informacji:

Teresa Wysocka , teresa.wysocka [at] prestoportal.pl +48 579 667 678

Drogi użytkowniku, zaloguj się aby móc komentować nasze treści.