Ruszyły zgloszenia do 12. Międzynarodowego Konkurs Muzyczny im. Michała Spisaka
Pałac Kultury Zagłębia, Gmina Dąbrowa Górnicza oraz Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach ogłaszają 12. Międzynarodowy Konkurs Muzyczny im. Michała Spisaka w Dąbrowie Górniczej.
Na przestrzeni lat konkurs stał się kuźnią młodych talentów, popularyzując najwybitniejsze osiągnięcia światowego dorobku z obszaru muzyki klasycznej oraz utrwalając w świadomości odbiorców znaczenie postaci i twórczości Michała Spisaka, kompozytora będącego częścią narodowego dziedzictwa kulturowego.
12. edycja konkursu odbędzie się w dniach 14–23 września 2018 roku, w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej. Adresowana jest do muzyków wszystkich narodowości, urodzonych po 14 września 1988 r., w trzech specjalnościach instrumentalnych:
-
fagot,
-
róg,
-
kontrabas.
Zgłoszenia mozna przesyłać do 15 czerwca 2018 r.!
Obowiązuje rejestracja elektroniczna na stronie konkursu: www.spisakkonkurs.pl
Koncert inauguracyjny odbędzie się – 14 września, I etap w dniach – 15-16 września, II etap – 17-19 września, III etap (finał) z towarzyszeniem Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Zabrzańskiej pod dyrekcją Sławomira Chrzanowskiego – 20-22 września. Konkurs zwieńczy gala wręczenia nagród oraz koncert laureatów – 23 września. Konkurs w całości otwarty dla publiczności odbędzie się w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej.
NAGRODY
Uczestnikom III etapu mogą zostać przyznane następujące nagrody, w każdej specjalności instrumentalnej:
Nagroda I – w kwocie 12.000,00 zł. oraz statuetka,
Nagroda II – w kwocie 9.000,00 zł. oraz statuetka,
Nagroda III – w kwocie 6.000,00 zł oraz statuetka,
Wyróżnienie – w kwocie 3.000,00 zł.
Szczegółowe informacje, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie: www.spisakkonkurs.pl
Do pobrania:
Regulamin konkursu (PDF)
Kontakt:
Pałac Kultury Zagłębia
Plac Wolności 1
41-300 Dąbrowa Górnicza
tel.: (+48 32) 733 87 99
tel./faks: (+48 32) 733 87 87
e-mail: [email protected]
Małgorzata Fert
tel.: (+48 32) 733 88 67
e-mail: [email protected]
{info. pras}